Problem z molami spożywczymi wraca jak bumerang – mimo czystości, szczelnych pojemników i mycia octem, inwazja trwa. Skąd się biorą i jak je skutecznie zwalczyć? Sprawdź sprawdzone metody i polecane środki z Polski i Niemiec.

Problem z molami spożywczymi wraca jak bumerang – mimo czystości, szczelnych pojemników i mycia octem, inwazja trwa. Skąd się biorą i jak je skutecznie zwalczyć? Sprawdź sprawdzone metody i polecane środki z Polski i Niemiec.
Walka z molami spożywczymi – Wasze porady w pigułce!
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Wasze doświadczenia są bezcenne, oto co najczęściej polecacie:
Domowe sposoby:
- Lawenda – rozsypać roztarte kwiaty w szafkach lub postawić wazon
- Liść laurowy – rozłożyć w miejscach występowania moli
- Ocet – mycie szafek, zawiasów, szczelin nawet kilka razy w tygodniu
- Wrzątek i gorące powietrze – do dezynfekcji szafek i pojemników
Organizacja i przechowywanie:
- Przechowywać produkty (mąka, kasza, orzechy) wyłącznie w szczelnych pojemnikach – najlepiej szklanych lub plastikowych
- Dokładnie sprawdzać przyprawy i orzechy – to częste miejsce ich występowania
- Środki chemiczne i gotowe produkty:
- Muchozol – do oprysku
- Plastry na mole z Rossmanna lub lep – sprawdzona pomoc
- Specjalne przylepce do szafek – dostępne i niedrogie
Uwaga!
- Trzeba znaleźć źródło – gniazda i jaja mogą być ukryte nawet pod tapetą lub w zawiasach
- Czasem to długa walka – jedna z osób pisała, że trwało to nawet 2 lata
Jeśli macie jeszcze jakieś złote rady – dajcie znać! Może komuś innemu też się przydadzą?
POLECAMY

NOWOŚĆ - zobacz szczegóły Pakietu Ubezpieczeń dla Opiekunki za Granicą >>