Sobota, 27 kwietnia 2024. Imieniny Sergiusza, Teofila, Zyty

Brukselka i jej zastosowanie w kuchni

2022-11-17 16:15:19 (ost. akt: 2022-11-17 16:27:22)

Brukselka dostępna jest w sklepach w formie świeżego warzywa lub w formie mrożonej. Można ją gotować, piec, smażyć i marynować. Brukselka traci swoje cenne właściwości w trakcie obróbki termicznej, dlatego najlepiej jeść ją na surowo albo gotować.

Brukselka i jej zastosowanie w kuchni
https://m.nurkowa.pl/2022/11/orig/brukselka2-2373.jpg
Źródło: pixabay.com

Brukselka dostępna jest w sklepach w formie świeżego warzywa lub w formie mrożonej. Można ją gotować, piec, smażyć i marynować. Brukselka traci swoje cenne właściwości w trakcie obróbki termicznej, dlatego najlepiej jeść ją na surowo albo gotować. Najlepszym sposobem, by zachowała wszystkie swoje właściwości odżywcze i smakowe, jest jej zamrożenie.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Po ugotowaniu brukselka bywa gorzka i nabiera specyficznego posmaku, który nie wszystkim osobom odpowiada. Da się tego jednak uniknąć - do wody, w której gotujemy brukselkę, należy dodać trochę mleka lub cukru. Warto pamiętać, że brukselkę wrzucamy do już gotującej się wody i gotujemy krótko, bez przykrycia. Jeśli garnek zostanie przykryty pokrywką, związki siarkowe uwalniane podczas gotowania brukselki przenikną do jej wnętrza i nadają brukselce nieprzyjemnego smaku i zapachu. Jeśli brukselkę gotujemy na parze, to można do niej wrzucić piętkę chleba lub dodać szczyptę cynamonu. Brukselka na grillu czy pieczona to także dobry pomysł. Taka brukselka jest bardziej aromatyczna i chrupiąca niż ta ugotowana.

Co można przyrządzić z brukselki?
Pieczona i gotowana brukselka świetnie komponuje się z innymi potrawami, może też być jedzona jako samodzielne danie. Można traktować jako dodatek do obiadu (z porcją mięsa i ziemniakami) lub smaczną przekąskę. Dla urozmaicenia menu, brukselkę można zjeść z bułką tartą i masłem. Smacznym wyborem jest także brukselka polana oliwą z oliwek oraz z dodatkiem czosnku czy brukselka z boczkiem. Brukselka i pomidory lub brukselka z dodatkiem orzechów i serów (np. parmezanu czy gorgonzoli) to pyszna przekąska. Warzywo to może stanowić także uzupełnienie zup jarzynowych oraz być głównym składnikiem w przypadku kremu z brukselki. Na bazie brukselki można przygotować puree z ziemniakami lub zdrowy zielony koktajl. Z brukselki (gotowanej lub surowej) przyrządzimy też wyjątkowe sałatki – sprawdzi się w towarzystwie suszonych pomidorów, pora czy np. prażonych ziaren. Brukselkę możemy łatwo ukisić – kiszona brukselka jest idealna na jesienno-zimowy czas.