Czwartek, 25 kwietnia 2024. Imieniny Jarosława, Marka, Wiki

Rosenkohlsuppe, czyli zupa z brukselki

2022-11-20 15:49:33 (ost. akt: 2023-02-17 14:11:26)

Rosenkohlsuppe to niezwykle rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Jeśli nie jesteś fanem brukselki, to ta zupa będzie jedną z Twoich ulubionych.

Rosenkohlsuppe, czyli zupa z brukselki
https://m.nurkowa.pl/2022/11/orig/zupa-z-brukselki-2376.jpg
Źródło: pixabay.com

Rosenkohlsuppe to niezwykle rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Jeśli nie jesteś fanem brukselki, to ta zupa będzie jedną z Twoich ulubionych.

Jak przygotować Rosenkohlsuppe?

Składniki:
• 800 ml bulionu warzywnego (może być ze słoiczka)
• 2 małe cebule
• 700 g brukselki (może być mrożona)
• 1 łyżka oleju
• 150 g śmietany (najlepiej 10%)
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Brukselkę umyj, odetnij łodygi, usuń zewnętrzne liście i przekrój na pół.
2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę - około 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj brukselkę, smaż 2 minuty, a następnie zalej wszystko bulionem. Przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.
3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodaj śmietanę.
4. Opcjonalnie zblenduj wszystko na gładki krem.
5. Włóż na talerz i jedz z pieczywem.