Pellkartoffeln to ziemniaki gotowane w mundurkach.
Źródło: pixabay.com
Pellkartoffeln to ziemniaki gotowane w mundurkach. Do tego celu najlepiej nadają się młode, woskowe ziemniaki, ponieważ ich skórka jest bardzo cienka i łatwa do usunięcia. Takie ziemniaki tracą zdecydowanie mniej składników odżywczych, mają ładniejszy aromat oraz szybciej się je obiera po ugotowaniu.
Jak przygotować Pellkartoffeln?
Składniki (na porcję dla 3-4 osób):
• 500 g ziemniaków
• łyżeczka soli
• woda
Przygotowanie:
1. Umyj ziemniaki w mundurkach pod bieżącą wodą. Możesz je także wyszorować szczotką do warzyw lub szorstką stroną gąbki.
2. Do garnka wlej zimną wodę, wrzuć ziemniaki i dodaj sól (ziemniaki muszą być całkowicie zalane wodą). Przykryj pokrywką.
3. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki na małym ogniu przez około 20-25 minut, w zależności od ich wielkości. Jeśli nie masz pewności czy ziemniaki są już ugotowane to wbij spiczasty nóż kuchenny w ziemniaka - gdy bez oporu zsunie się z noża to znak, że ziemniaki są już ugotowane.
4. Odcedź ziemniaki i pozostaw w garnku kilka minut, aby odparowały.
5. Obierz ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe. Najlepiej to zrobić ręcznie. Możesz też widelcem nakłuć ziemniaka, w celu przytrzymania go, a za pomocą małego noża kuchennego obierać skórkę z ziemniaków.
Jeżeli ziemniaki wykorzystujesz do sałatki ziemniaczanej to zdecydowanie powinny być jeszcze ciepłe, ponieważ lepiej wchłaniają sosy i winegret. Niemcy dosyć często jedzą Pellkartoffeln do śledzia w śmietanie, a także z twarożkiem, do którego wkrojona jest drobno cebulka, czosnek, pietruszka i inne zioła.