Sobota, 11 maja 2024. Imieniny Igi, Mamerta, Miry

Bratkartoffeln czyli smażone ziemniaki z patelni

2022-10-25 17:23:02 (ost. akt: 2022-11-10 11:27:29)

Bratkartoffeln to w najprostszym tłumaczeniu ziemniaki z patelni, które jest typowym daniem kuchni niemieckiej.

Bratkartoffeln czyli smażone ziemniaki z patelni
https://m.nurkowa.pl/2022/10/orig/ziemniak-opiekunki5-2333.jpg
Źródło: pixabay.com

Bratkartoffeln to w najprostszym tłumaczeniu ziemniaki z patelni, które jest typowym daniem kuchni niemieckiej. Podawany jest na obiad i na kolację, przy wykorzystaniu ziemniaków pozostałych z obiadu lub też specjalnie ugotowanych od razu w większej ilości.

Jak przygotować Bratkartoffeln?

Ugotowane wcześniej ziemniaki (najlepiej w mundurkach) pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej smalec lub Butterschmalz (połączenie masła i smalcu, podobne do masła klarowanego), wrzuć ziemniaki i podsmaż. W trakcie smażenia do ziemniaków dodaj cebulę (najlepiej czerwoną). Opcjonalnie możesz dodać również boczek (pokrojony w kostkę lub paski).
Kiedyś ziemniaki z patelni smażono jedynie na smalcu (bez dodatku boczku) i podawano z zsiadłym mlekiem. Seniorzy nie przepadają jednak za zsiadłym mlekiem i uważają, że jest to ruska potrawa. Ulubionym połączeniem jest Bratkartoffeln ze smażoną kiełbasą i czerwoną kapustą czy Brattkartofeln z jajkiem sadzonym i szpinakiem.

Na półkach w sklepach można znaleźć gotowe Bratkartoffeln. Seniorzy z chęcią sięgają po takie gotowe danie, ponieważ jego przygotowanie w domu zajmuje 10 minut.

https://m.nurkowa.pl/2022/10/orig/ziemniak-opiekunki8-2339.jpg