Bratkartoffeln to w najprostszym tłumaczeniu ziemniaki z patelni, które jest typowym daniem kuchni niemieckiej.
Źródło: pixabay.com
Bratkartoffeln to w najprostszym tłumaczeniu ziemniaki z patelni, które jest typowym daniem kuchni niemieckiej. Podawany jest na obiad i na kolację, przy wykorzystaniu ziemniaków pozostałych z obiadu lub też specjalnie ugotowanych od razu w większej ilości.
Jak przygotować Bratkartoffeln?
Ugotowane wcześniej ziemniaki (najlepiej w mundurkach) pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej smalec lub Butterschmalz (połączenie masła i smalcu, podobne do masła klarowanego), wrzuć ziemniaki i podsmaż. W trakcie smażenia do ziemniaków dodaj cebulę (najlepiej czerwoną). Opcjonalnie możesz dodać również boczek (pokrojony w kostkę lub paski).
Kiedyś ziemniaki z patelni smażono jedynie na smalcu (bez dodatku boczku) i podawano z zsiadłym mlekiem. Seniorzy nie przepadają jednak za zsiadłym mlekiem i uważają, że jest to ruska potrawa. Ulubionym połączeniem jest Bratkartoffeln ze smażoną kiełbasą i czerwoną kapustą czy Brattkartofeln z jajkiem sadzonym i szpinakiem.
Na półkach w sklepach można znaleźć gotowe Bratkartoffeln. Seniorzy z chęcią sięgają po takie gotowe danie, ponieważ jego przygotowanie w domu zajmuje 10 minut.