Niedziela, 12 maja 2024. Imieniny Dominika, Imeldy, Pankracego

Zwiebelkuchen czyli ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem

2022-11-03 16:47:25 (ost. akt: 2022-11-10 11:31:09)

Zwiebelkuchen to bardzo popularne ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem. Największą popularnością cieszy się na jesieni podczas Oktoberfest. Najczęściej kupowany jest w supermarketach lub w piekarni (Beckerai), ale można go przyrządzić również w domu.

Zwiebelkuchen czyli ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem
https://m.nurkowa.pl/2022/11/orig/ciasto-cebulowe-2356.jpg
Źródło: unsplash.com

Zwiebelkuchen to bardzo popularne ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem. Największą popularnością cieszy się na jesieni podczas Oktoberfest, więc jest doskonałym dodatkiem do piwa. Zwiebelkuchen najczęściej kupowany jest w supermarketach lub w piekarni (Beckerai), ale można go przyrządzić również w domu.

Jak przygotować Zwiebelkuchen?

Składniki na ciasto drożdżowe:
• 500 g mąki
• łyżeczka soli
• 25 g świeżych drożdży
• 250 ml mleka
• 60 g masła (musi być miękkie)
• 1 jajko
• 2 łyżki oleju

Składniki na nadzienie:
• 1,5 kg cebuli
• 200 g boczku
• 2 łyżki oleju
• 4 jajka
• 300 g kwaśnej śmietany
• 2 łyżeczki kminku
• szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól na ciasto. Drożdże pokrusz i rozpuść w mleku. Do mąki dodaj mleko drożdżowe, masło i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera na gładkie ciasto. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój na ćwiartki i drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj cebulę i kminek i smaż jeszcze przez 5 minut. Następnie przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
3. W dużej misce wymieszaj jajka i śmietanę, dopraw solą i pieprzem i wrzuć podsmażoną cebulę z boczkiem. Całość wymieszaj.
4. Głęboką blachę do pieczenia wysmaruj 2 łyżkami oleju i lekko posyp mąką. Ciasto rozwałkuj na lekko posypanym mąką blacie i umieść na blaszce do pieczenia, mocno dociskając do krawędzi. Przykryj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Masę cebulową rozsmaruj na cieście. Ciasto cebulowe piecz w gorącym piekarniku na najniższej półce przez 35-40 minut, w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakuje podane na ciepło.