środa, 24 kwietnia 2024. Imieniny Bony, Horacji, Jerzego

Flammkuchen czyli pizza po niemiecku

2022-11-04 11:06:29 (ost. akt: 2022-11-10 16:20:05)

Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego przypominającego podpłomyk lub macę, taka niby pizza. Piecze się go krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Tradycyjny Flammkuchen podawany jest z kwaśną śmietaną, surową cebulą i boczkiem.

Flammkuchen czyli pizza po niemiecku
https://m.nurkowa.pl/2022/11/orig/flammkuchen-2357.jpg
Źródło: unsplash.com

Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego przypominającego podpłomyk lub macę, taka niby pizza, ale nie musi być jak ona okrągły. Piecze się go krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Tradycyjny Flammkuchen podawany jest z kwaśną śmietaną, surową cebulą i boczkiem. Stanowi świetną przekąską do piwa i jest szybką alternatywą dla domowej pizzy.

Jak przygotować Flammkuchen?

Składniki na ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 2 łyżki oleju
• 125 ml wody (musi być lekko ciepła)
• szczypta soli
Składniki na nadzienie:
• 200 g gęstej, słodkiej śmietanki
• 2 cebule średniej wielkości
• 100 g boczku

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, olej, wodę i sól. Zagnieć ciasto ręcznie, aż nie będzie klejące (w razie potrzeby dosyp trochę mąki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półkrążki i rozdziel je palcami. Składniki wymieszaj w misce ze śmietaną.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
4. Ciasto przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30x40 cm), a następnie zsuń na blachę do pieczenia.
5. Na cieście rozłóż masę z cebuli i boczku i wstaw do piekarnika, aby ciasto nie namokło.
6. Piecz ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.

W sklepach Penny, Netto, Aldi, Lidl można spotkać gotowy Flammkuchen, który również jest bardzo często kupowany, a kosztuje zaledwie 1,60-2,0 euro.

https://m.nurkowa.pl/2022/11/orig/flammkuchen2-2358.jpg