Sobota, 11 maja 2024. Imieniny Igi, Mamerta, Miry

Rodzaje kapusty i jej zastosowanie w kuchni

2022-11-07 13:09:45 (ost. akt: 2022-11-09 16:03:18)

Odmian kapusty jest naprawdę wiele. Różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Wszystkie odmiany kapusty są natomiast niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i pierwiastki śladowe ważne dla zdrowia.

Rodzaje kapusty i jej zastosowanie w kuchni
https://m.nurkowa.pl/2022/11/orig/kapusta2-2363.jpg
Źródło: pixabay.com

Odmian kapusty jest naprawdę wiele. Różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Wszystkie odmiany kapusty są natomiast niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i pierwiastki śladowe ważne dla zdrowia.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kapusty?

Najpopularniejsze rodzaje kapusty to:
kapusta biała (Wisekraut) – najpopularniejsza i najczęściej używana, dzięki zawartości błonnika jest sycąca. Idealnie nadaje się do bigosu, gołąbków, kwaśnicy, a także wielu surówek. Znakomita na przetwory, ponieważ jest odporna i świetnie się przechowuje.
kapusta czerwona (Rotkraut) – nazywana potocznie modrą, to kapusta o niewielkich, zwartych główkach w fioletowo-czerwonym kolorze, ma łagodny smak i przyjemny aromat. Posiada wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale ma lżejszą konstrukcję, dlatego nadaje się do faszerowania. Bywa dodawana do zup i rosołów. Jest znakomita do jedzenia na surowo (np. w surówkach), ale także po przetworzeniu - na ciepło, do bigosu lub jako dodatek do dań mięsnych.
kapusta włoska – bardzo ozdobna, o karbowanych, pomarszczonych liściach w szmaragdowym kolorze. Od odmiany białej różni się także smakiem, który jest delikatny i lekko słodkawy, z wyczuwalną teksturą, która urozmaica smak potrawy. Kapusta włoska sprawdzi się jako ciekawy zamiennik białej odmiany w niemal wszystkich popularnych daniach.
kapusta pekińska - najlżejsza odmiana, która jest łagodna w smaku, ma wydłużoną główkę i delikatne, lekko pokarbowane liście, układające się luźno jeden na drugim. Najpopularniejsza jest kapusta pekińska o jasnozielonym kolorze. Idealnie nadaje się na surówki, do dań chińskich oraz do faszerowana jak gołąbki.

Którą kapustę wybrać?
Do warzyw kapustnych zalicza się nie tylko kapustę białą, czerwoną, włoską czy pekińską, ale także brokuł, kalafior, jarmuż, kalarepę czy orientalną kapustę pak choi. Im więcej tego typu warzyw w diecie, tym dieta jest bardziej zróżnicowana i niesie więcej korzyści dla naszego zdrowia. Z pomocą kapusty można przyrządzić wiele klasycznych i kreatywnych dań, dlatego warto eksperymentować z różnymi rodzajami kapusty i wykorzystywać ich wszystkie możliwości kulinarne.