Niedziela, 12 maja 2024. Imieniny Dominika, Imeldy, Pankracego

Spitzkohl, czyli kapusta szpiczasta

2022-11-14 15:24:00 (ost. akt: 2023-02-17 14:11:43)

Spitzkohl (kapusta szpiczasta) to rodzaj kapusty, spokrewniony z kapustą białą. Jest najwcześniejszą odmianą ze wszystkich kapustnych. Ma podłużne główki, zwężające się ku dołowi w szpic, a pokrój liści jest luźniejszy w porównaniu z białą kapustą.

Spitzkohl, czyli kapusta szpiczasta
https://m.nurkowa.pl/2022/11/orig/kapusta-szpiczasta-2367.jpg

Spitzkohl (kapusta szpiczasta) to rodzaj kapusty, spokrewniony z kapustą białą. Spitzkohl jest najwcześniejszą odmianą ze wszystkich kapustnych (inna nazwa to Sommerkohl). Ma podłużne główki, charakterystycznie zwężające się ku dołowi w szpic, a pokrój liści jest luźniejszy w porównaniu ze zwykłą białą kapustą.

Kapusta szpiczasta uprawiana jest w szklarniach i tunelach, dlatego jej lekko słodkim smakiem można się cieszyć już w marcu. Ma bardziej subtelny i delikatniejszy smak niż kapusta biała. Szczególnie łagodnie smakuje wiosną i latem, ale mocniej jesienią.

Kapusta szpiczasta to jeden z najlepiej przyswajalnych i lekkostrawnych rodzajów kapusty. Pieczona, gotowana, smażona lub spożywana jako surowe warzywo - można ją przyrządzić na wiele sposobów. Ze względu na delikatną strukturę liści powinna gotować się krócej. Doskonale nadaje się do sałatek czy surówek, często wykorzystywana jest również do gołąbków. Kapustę szpiczastą można nawet kisić, gdyż jej liście zawierają sporo cukrów. To świetna kapusta do wszechstronnego wykorzystania.