Poniedziałek, 13 maja 2024. Imieniny Agnieszki, Magdaleny, Serwacego

Brukselka - mała kapusta o wielkich właściwościach

2022-11-16 21:39:30 (ost. akt: 2022-11-19 11:28:40)

Brukselka to miniaturowa odmiana kapusty. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę otrzymała na cześć stolicy tego kraju – Brukseli. Jest potężnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych.

Brukselka - mała kapusta o wielkich właściwościach
https://m.nurkowa.pl/2022/11/orig/brukselka-2372.jpg
Źródło: unsplash.com

Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, to miniaturowa odmiana kapusty. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę otrzymała na cześć stolicy tego kraju – Brukseli. W Niemczech brukselka nazywa się rosencole, czyli „kapusta różana”. Jej małe główki wyglądają jak nieotworzone jeszcze pączki róży, tylko o zielonej barwie. Brukselka jest potężnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Nie cieszy się dużą popularnością ze względu na lekko gorzki smak i niezbyt przyjemny zapach. Natomiast odpowiednio przyrządzona, może przekonać do siebie nawet niejadków i być bardzo smaczna. Sprawdzi się nie tylko w roli głównej, ale również jako ciekawy dodatek do dań.

Brukselka jest niskokaloryczna, jej wartość energetyczna to około 40-50 kcal na 100 g.

Jakie są wartości odżywcze brukselki i jej właściwości lecznicze?
Brukselka to źródło wielu witamin – z grupy B, A, C oraz K. Wśród witamin z grupy B największe znaczenie ma zawartość ryboflawiny, witaminy B6 i folianów, które są ważnym składnikiem diety dla kobiet, ze względu na ich udział w prawidłowym funkcjonowaniu ich układu rozrodczego. Witamina A nie jest zawarta w brukselkach w dużych ilościach. Zawierają one natomiast dużo jej prekursora, czyli beta-karotenu. Z kolei witamina C jest ważna dla wzrostu i naprawy tkanek w organizmie. Działa również jako przeciwutleniacz, bierze udział w produkcji białek (w tym kolagenu), a nawet może wzmacniać odporność. Może również zwiększać wchłanianie żelaza niehemowego, czyli formy żelaza znajdującej się w pokarmach roślinnych. Żelazo w takiej postaci organizm nie jest w stanie przyswoić tak łatwo, jak żelazo ze źródeł zwierzęcych. Witamina K pełni natomiast ważną rolę w procesach krzepnięcia krwi.
Brukselka jest bogata także w pierwiastki regulujące pracę serca i ciśnienie krwi. Zawiera sporo wapnia (który odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi do narządów i tkanek), magnezu (który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem) i potasu (który kontroluje ciśnienie krwi). Warzywo to dostarcza także naszemu organizmowi dawkę żelaza, fosforu, sodu, manganu, siarki, selenu.
Brukselka posiada dużo kwasu foliowego, który jest bardzo ważny dla kobiet planujących zajść w ciążę, a także ciężarnych. Jego niedobór przed ciążą i w pierwszym trymestrze zwiększa ryzyko wad wrodzonych płodu, poronienia oraz może przyczynić się do zmniejszonej masy urodzeniowej ciała noworodka. Dodatkowo włączenie do diety brukselki korzystnie wpływa na płodność, zwłaszcza mężczyzn. Kwas foliowy i cynk zawarty w brukselce mają dobroczynne działanie na ruchliwość plemników i poprawiają jakość spermy. Brukselka zawiera także dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz jest odpowiedzialny za trawienie i pracę jelit. Pomaga także obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Spożycie błonnika wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi.
Brukselka ma właściwości zapobiegające rozwojowi zmian nowotworowych, które zawdzięcza obecności sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza. Jego spożycie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, raka prostaty oraz nowotworów płuc i jelita grubego. Dodatkowo sulforafan wspiera organizm, wzmacniając układ odpornościowy i dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu zapobiega infekcjom oraz stanom zapalnym. Przeciwdziała także rozwojowi bakterii z rodzaju Helicobacter pylori, które mogą przyczyniać się do powstawania zapalenia błony śluzowej żołądka, wrzodów oraz raka żołądka. Antyoksydanty, w tym sulforafan, biorą także udział w zwalczaniu wolnych rodników, przyczyniających się do stanów zapalnych.

Brukselkę warto włączyć do codziennej diety, ze względu na jej wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i różnorodność zastosowań.