Cebula to jedno z najstarszych warzyw, cenione na całym świecie. Wykorzystywana jest do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Obok walorów smakowych ma cenne właściwości lecznicze, które wiążą się z zawartością wielu składników odżywczych.
Źródło: pixabay.com
Cebula to jedno z najstarszych warzyw, cenione na całym świecie. Jest bliską krewną czosnku i pora. Cebula wykorzystywana jest do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Obok walorów smakowych ma cenne właściwości lecznicze, które wiążą się z zawartością wielu składników odżywczych.
Cebula jest niskokaloryczna, jej wartość energetyczna to około 30-45 kcal na 100 g.
Jakie są wartości odżywcze cebuli?
W cebuli znajdziemy wiele cennych składników odżywczych. Zawiera ona witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy (który uczestniczy m.in. w produkcji krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz jest ważny dla kobiet przed ciążą i w jej trakcie, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego) i witaminę B6 (która odgrywa kluczową rolę w metabolizmie oraz produkcji czerwonych krwinek). Cebula jest dobrym źródłem witaminy C, niezbędnej do funkcjonowania układu odpornościowego, a także chromu, który bierze udział w kontrolowaniu poziomu glukozy, przeciwdziałając insuliooporności, predysponującej wystąpieniu cukrzycy. Warzywo to zawiera związki siarki (mają one działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi), żelazo (uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zmniejszaniu uczucia zmęczenia), potas (obniża ciśnienie krwi i jest ważny dla zdrowia serca), cynk, magnez, fluor, wapń, mangan, fosfor, krzem oraz witaminy z grupy K, E i A. Cebula to też cenne źródło błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi i działa stymulująco na nasz układ trawienny. W cebuli możemy również znaleźć kwercetynę, czyli antyoksydant, neutralizujący szkodliwy wpływ wolnych rodników oraz poprawiający pracę układu krążenia (wyrównując ciśnienie krwi i obniżając poziom złego cholesterolu). Kwercetyna ma także właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.
Imponująca zawartość cennych składników oznacza imponujące właściwości zdrowotne.
Czy cebula jest dobrym antybiotykiem na przeziębienie i grypę?
Uważana jest za najsilniejszy naturalny antybiotyk, który pomaga łagodzić infekcje wirusowe i bakteryjne. Składniki zawarte w cebuli zwiększają odporność oraz pomagają w oczyszczaniu dróg oddechowych ze śluzu, łagodząc ból gardła.
Jak cebula wpływa na cholesterol i serce?
Cebula obniża stężenie złego cholesterolu oraz podwyższa poziom tego dobrego. Silne właściwości przeciwzapalne cebuli pomagają zapobiegać nadciśnieniu, chronić przed zakrzepami oraz obniżać ryzyko chorób serca.
Czy cebula zapobiega próchnicy zębów?
Tak, pomaga także w infekcjach jamy ustnej. Kilka minut żucia surowej cebuli powoduje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów, które znajdują się w jamie ustnej, gardle oraz na ustach.
Czy jedzenie cebuli zapobiega cukrzycy?
Regularne spożywanie cebuli może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i pomagać w zapobieganiu cukrzycy.
Czy cebula zapobiega nowotworom?
Związki siarki i witamina C, zawarte w cebuli, hamują rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Witamina C działa jako przeciwutleniacz, który pomaga przeciwdziałać tworzeniu się wolnych rodników, wpływających na rozwój nowotworów. Dodatkowo kwercetyna, występująca w cebuli, dzięki działaniu przeciwko wolnym rodnikom zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Ma to szczególne znaczenie w przypadku nowotworów żołądka, jelit, przełyku czy piersi.
Czy cebula jest dobra na reumatyzm?
Powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na reumatyzm, ponieważ zawarta w niej kwercetyna, pomaga hamować działanie związków wywołujących zapalenie i pogarszających ból i obrzęk.
Jakie właściwości przeciwstarzeniowe ma cebula?
Cebula ma ogromne właściwości przeciwstarzeniowe. Witaminy A, C i E zwalczają uszkodzenia spowodowane przez szkodliwe promienie UV. Zapobiegają także uszkodzeniom przez wolne rodniki, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się naszej skóry, utrzymując ją miękką i elastyczną.
Czy cebula leczy trądzik?
Cebula posiada składniki o właściwościach przeciwzapalnych, które zmniejszają zaczerwienienie i obrzęk, związane z chorobami i infekcjami skóry, np. trądzikiem, wypryskami. Dobrym sposobem jest łagodzenie trądziku za pomocą soku z cebuli, zmieszanego z miodem lub oliwią z oliwek.
Czy cebula wzmacnia kości?
Składniki cebuli, takie jak krzem i wapń, mają pozytywny wpływ na zdrowie kości, ponieważ są niezbędne do ich budowy i wzmocnienia oraz chronią przed uszkodzeniami kości. Regularne jedzenie cebuli wiąże się ze zwiększoną gęstością kości, a spożywanie jej przez kobiety w okresie menopauzy może zmniejszać utratę masy kostnej i ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Jak cebula wpływa na trawienie?
Cebula jest dobrym źródłem błonnika, który przeciwdziała zaparciom. Poprawia również trawienie dostarczając prebiotyków, czyli substancji wspomagających namnażanie i wzrost dobrych bakterii jelitowych.
Czy cebula łagodzi użądlenia?
Tak, właściwości przeciwzapalne cebuli pomagają zmniejszyć swędzenie, oparzenia czy obrzęki spowodowane użądleniami i ukąszeniami owadów. W miejsce użądlenia trzeba położyć plaster cebuli, by złagodzić dolegliwości.