Kartoffelsalat to tradycyjna sałatka z ziemniaków i jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. W zależności od regionu nieco inaczej się ją podaje. Jej bazą są przede wszystkim ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Kartoffelsalat to tradycyjna sałatka z ziemniaków i jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Jak przygotować Kartoffelsalat?
Składniki:
• 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
• cebula biała (rzadziej czerwona)
• 4-5 małych ogórków konserwowych
• 3 łyżki bulionu drobiowego (może być bulion drobiowy ze słoiczka)
• 3 łyżki oleju lub oliwy
• 3 łyżki octu (winny lub jabłkowy)
• szczypiorek (najczęściej dodawany jest szczypior suszony, kupowany w słoiczkach za 0,99 euro, rzadko dodawany jest szczypior świeży)
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Przygotuj sos na bazie bulionu, oleju/oliwy i octu (proporcja w klasycznym sosie do Kartoffelsalat 3:3:3) i wstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Umyj ziemniaki w mundurkach pod bieżącą wodą. Możesz je także wyszorować szczotką do warzyw lub szorstką stroną gąbki.
3. Ugotuj ziemniaki z solą, a po ugotowaniu odcedź i ostudź.
4. Ciepłe ziemniaki pokrój w plastry i wrzuć do głębokiej miski. Ogórki konserwowe i cebulę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj i wrzuć do ziemniaków. Wyjmij z lodówki sos i wlej do miski, mieszaj tak długo, aż ziemniaki zabiorą cały płyn.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Warto zaznaczyć, że Kartoffelsalat występuje w bardzo różnych wersjach. W zależności od regionu nieco inaczej się ją podaje. Jej bazą są przede wszystkim ziemniaki ugotowane w mundurkach, to podstawa tej sałatki. Do tego dodaje się białą cebulę, konserwowe ogórki, szczypiorek, a także przyprawy. Wszystkie składniki zalewa się sosem na bazie octu, bulionu, oleju/oliwy i przypraw. W północnych landach istnieje jednak inny przepis - wszystkie składniki miesza się z sosem na bazie majonezu lub jogurtu czy śmietany. Niemieccy seniorzy preferują jednak klasyczną Kartoffelsalat bez majonezu, ale na sklepowych półkach można kupić jej różne wersje.
Gotowane ziemniaki z boczkiem i sosem majonezowym, sałatka dostępna w sieci Netto
Gotowane ziemniaki ze śmietaną, jajkiem i ogórkiem (żółte opakowanie), ziemniaki z sosem kremowym, cebulką i szczypiorkiem (zielone opakowanie)
Forma przygotowania Kartoffelsalat na południu jest zupełnie nieakceptowana przez mieszkańców północy i na odwrót. Młodsze pokolenia może nie są tak konserwatywne w przestrzeganiu przepisu na to danie, natomiast seniorzy owszem - Kartoffelsalat ma być taka, jak gotowała matka lub żona.
Kartoffelsalat to podstawowy dodatek do smażonej, białej kiełbasy bawarskiej, jajek, duszonej kiszonej kapusty z boczkiem, potraw z grilla i oczywiście piwa.
*****
Dokładnie tak jest, kartofelki u Niemców to podstawa. "Oprócz ziemniaków co będzie na obiad...?" i tak w kółko od blisko 10 lat w opiece
*****
U mojej pdp robimy tą klasyczną kartoflaną sałatkę min. raz w tygodniu .
*****
Mój podopieczny nie je dużo kartofli chociaż land kartoflany , ale on też makaronów nie uważa i ryżu . Szkoda że nie można dodawać zdjęć bo dał bym zdjęcie z przepisem na moją sałatkę kartoflaną , którą pracowałem do przepisów gotowania na szteli.
Zobacz cały post i wszystkie komentarze na naszym fanpage >>>>