Zwiebelsuppe to wyjątkowo aromatyczna i rozgrzewająca zupa cebulowa, gotowana na bulionie mięsnym lub warzywnym, z dodatkiem smażonej cebuli. Podawana jest z tartym serem i grzankami.
Źródło: unsplash.com
Zwiebelsuppe to wyjątkowo aromatyczna i rozgrzewająca zupa cebulowa, gotowana na bulionie mięsnym lub warzywnym, z dodatkiem smażonej cebuli. Podawana jest z tartym serem i grzankami. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, a jej smak jest niepowtarzalny, dzięki karmelizowaniu cebuli, która staje się łagodna i lekko słodka.
Jak przygotować Zwiebelsuppe?
Składniki:
• 1 litr bulionu (może być ze słoiczka)
• 1 kg cebuli żółtej
• bułka na grzanki lub gotowe grzanki
• starty ser żółty (można kupić gotowy)
• sól, pieprz i majeranek do smaku
• olej, masło lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
1. Ugotuj bulion – może być warzywny, drobiowy lub wołowy.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie przesmaż na oleju, maśle lub smalcu.
3. Poczekaj, aż cebula zmięknie, a następnie zblenduj ją na gładką masę.
4. Do gotującego się bulionu dodaj zblendowaną cebulę. Całość gotuj jeszcze około 15 minut.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz dodaj śmietanę.
6. Włóż na talerz, dodaj grzanki i posyp startym serem.