Apfelrotkohl to czerwona kapusta duszona z jabłkiem. Znakomicie smakuje podany z białym mięsem, np. z piersiami z kaczki lub gęsi. Jest delikatnie słodki i odrobinę kwaśny. Apfelrotkohl można przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Źródło: pixabay.com
Apfelrotkohl to czerwona kapusta duszona z jabłkiem. Znakomicie smakuje podany z białym mięsem, np. z piersiami z kaczki lub gęsi. Jest delikatnie słodki i odrobinę kwaśny. Apfelrotkohl można przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Jak przygotować Apfelrotkohl?
Składniki:
• 800 g czerwonej kapusty
• 2 jabłka
• 1 cebula
• 1 listek laurowy
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki octu winnego
• 1 łyżka oleju
• pół szklanki wody
• pół łyżeczki mielonego cynamonu
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę umyj, pozbaw głąba i poszatkuj drobno.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
3. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj jabłka i smaż jeszcze przez kilka minut, aż nieco zmiękną.
4. Dodaj poszatkowaną kapustę, wodę, liść laurowy i cynamon. Wszystko duś pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
5. Gdy kapusta będzie miękka dodaj ocet winny, miód oraz sól i pieprz do smaku.
6. Po ugotowaniu zostaw pod przykryciem, aby składniki się przegryzły.