
poniedziałek, 21 listopada 2022 18:49
Wieniec adwentowy na drzwiach w pierwszą niedzielę adwentu to u starszych Niemców niemalże świętość. Wszyscy sąsiedzi muszą go widzieć. Ze swoją podopieczną wczoraj zrobiłyśmy rekonesans po kartonach i żaden wianek nie zdobył akceptacji.

czwartek, 17 listopada 2022 20:21
Jesteśmy opiekunkami osób starszych. Pierwsze doświadczenie zdobyłyśmy w kraju, a od ponad dekady pracujemy za granicą. W prowadzonym przez nas serwisie dzielimy się doświadczeniem w tej trudnej i wymagającej pracy. Nie wszystko możemy zrobić same, potrzebujemy również wsparcia i pomocy...

niedziela, 20 listopada 2022 15:49
Rosenkohlsuppe to niezwykle rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Jeśli nie jesteś fanem brukselki, to ta zupa będzie jedną z Twoich ulubionych.

czwartek, 17 listopada 2022 16:15
Brukselka dostępna jest w sklepach w formie świeżego warzywa lub w formie mrożonej. Można ją gotować, piec, smażyć i marynować. Brukselka traci swoje cenne właściwości w trakcie obróbki termicznej, dlatego najlepiej jeść ją na surowo albo gotować.

środa, 16 listopada 2022 21:39
Brukselka to miniaturowa odmiana kapusty. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę otrzymała na cześć stolicy tego kraju – Brukseli. Jest potężnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych.

wtorek, 25 października 2022 17:02
Poniższe przepisy z powodzeniem możesz przyrządzić swojemu podopiecznemu. Jeśli gotowanie dla niego kojarzy Ci się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni, to jesteś w błędzie.

niedziela, 20 września 2020 16:40
Opiekunki za Granicą - portal internetowy stworzony przez opiekunki osób starszych pracujące poza granicami Polski. Wymiana doświadczeń, wsparcie i bieżące informacje przeplatają się między stroną www, fanpage na Facebooku i kontem na Instagramie.

poniedziałek, 14 listopada 2022 15:24
Spitzkohl (kapusta szpiczasta) to rodzaj kapusty, spokrewniony z kapustą białą. Jest najwcześniejszą odmianą ze wszystkich kapustnych. Ma podłużne główki, zwężające się ku dołowi w szpic, a pokrój liści jest luźniejszy w porównaniu z białą kapustą.

niedziela, 6 listopada 2022 20:27
Praca opiekunki sprowadza się do ”dobrowolnego“ zamknięcia się ze starością. Przebywanie z podopieczną, często schorowaną lub umierającą, bardzo działa na naszą psychikę. Czujesz się bezradna i pozostawiona sama sobie.

czwartek, 10 listopada 2022 15:38
Apfelrotkohl to czerwona kapusta duszona z jabłkiem. Znakomicie smakuje podany z białym mięsem, np. z piersiami z kaczki lub gęsi. Jest delikatnie słodki i odrobinę kwaśny. Apfelrotkohl można przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

piątek, 4 listopada 2022 11:06
Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego przypominającego podpłomyk lub macę, taka niby pizza. Piecze się go krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Tradycyjny Flammkuchen podawany jest z kwaśną śmietaną, surową cebulą i boczkiem.

czwartek, 3 listopada 2022 16:47
Zwiebelkuchen to bardzo popularne ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem. Największą popularnością cieszy się na jesieni podczas Oktoberfest. Najczęściej kupowany jest w supermarketach lub w piekarni (Beckerai), ale można go przyrządzić również w domu.

czwartek, 3 listopada 2022 14:04
Zwiebelsuppe to wyjątkowo aromatyczna i rozgrzewająca zupa cebulowa, gotowana na bulionie mięsnym lub warzywnym, z dodatkiem smażonej cebuli. Podawana jest z tartym serem i grzankami.

wtorek, 25 października 2022 17:23
Bratkartoffeln to w najprostszym tłumaczeniu ziemniaki z patelni, które jest typowym daniem kuchni niemieckiej.

wtorek, 25 października 2022 17:13
Pellkartoffeln to ziemniaki gotowane w mundurkach.