
poniedziałek, 28 listopada 2022 19:26
Jeśli imię opiekunki ma swój odpowiednik w języku niemieckim, to podopieczna nie ma problemów z jego wymową. Do Jadwigi zwracać się będą Hedwig, Elżbieta zawsze będzie Elizabeth itp. Łamańce językowe zaczynają się, gdy na steli pojawia się Zdzisława, Bożenka, Czesława czy też Wiesia.

poniedziałek, 21 listopada 2022 21:48
Część z nas, opiekunek, przechodzi codzienną gehennę przy karmieniu swoich podopiecznych. Dziadki już tak mają, nie i już. Usta zaciśnięte, szczęki zaciśnięte, pięści zaciśnięte i spróbuj go nakarmić. Same dobrze wiecie jak to wygląda...

poniedziałek, 21 listopada 2022 18:49
Wieniec adwentowy na drzwiach w pierwszą niedzielę adwentu to u starszych Niemców niemalże świętość. Wszyscy sąsiedzi muszą go widzieć. Ze swoją podopieczną wczoraj zrobiłyśmy rekonesans po kartonach i żaden wianek nie zdobył akceptacji.

czwartek, 17 listopada 2022 20:21
Jesteśmy opiekunkami osób starszych. Pierwsze doświadczenie zdobyłyśmy w kraju, a od ponad dekady pracujemy za granicą. W prowadzonym przez nas serwisie dzielimy się doświadczeniem w tej trudnej i wymagającej pracy. Nie wszystko możemy zrobić same, potrzebujemy również wsparcia i pomocy...

niedziela, 20 listopada 2022 15:49
Rosenkohlsuppe to niezwykle rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Jeśli nie jesteś fanem brukselki, to ta zupa będzie jedną z Twoich ulubionych.

czwartek, 17 listopada 2022 16:15
Brukselka dostępna jest w sklepach w formie świeżego warzywa lub w formie mrożonej. Można ją gotować, piec, smażyć i marynować. Brukselka traci swoje cenne właściwości w trakcie obróbki termicznej, dlatego najlepiej jeść ją na surowo albo gotować.

środa, 16 listopada 2022 21:39
Brukselka to miniaturowa odmiana kapusty. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę otrzymała na cześć stolicy tego kraju – Brukseli. Jest potężnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych.

wtorek, 25 października 2022 17:02
Poniższe przepisy z powodzeniem możesz przyrządzić swojemu podopiecznemu. Jeśli gotowanie dla niego kojarzy Ci się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni, to jesteś w błędzie.

niedziela, 20 września 2020 16:40
Opiekunki za Granicą - portal internetowy stworzony przez opiekunki osób starszych pracujące poza granicami Polski. Wymiana doświadczeń, wsparcie i bieżące informacje przeplatają się między stroną www, fanpage na Facebooku i kontem na Instagramie.

poniedziałek, 14 listopada 2022 15:24
Spitzkohl (kapusta szpiczasta) to rodzaj kapusty, spokrewniony z kapustą białą. Jest najwcześniejszą odmianą ze wszystkich kapustnych. Ma podłużne główki, zwężające się ku dołowi w szpic, a pokrój liści jest luźniejszy w porównaniu z białą kapustą.

niedziela, 6 listopada 2022 20:27
Praca opiekunki sprowadza się do ”dobrowolnego“ zamknięcia się ze starością. Przebywanie z podopieczną, często schorowaną lub umierającą, bardzo działa na naszą psychikę. Czujesz się bezradna i pozostawiona sama sobie.

czwartek, 10 listopada 2022 15:38
Apfelrotkohl to czerwona kapusta duszona z jabłkiem. Znakomicie smakuje podany z białym mięsem, np. z piersiami z kaczki lub gęsi. Jest delikatnie słodki i odrobinę kwaśny. Apfelrotkohl można przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

piątek, 4 listopada 2022 11:06
Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego przypominającego podpłomyk lub macę, taka niby pizza. Piecze się go krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Tradycyjny Flammkuchen podawany jest z kwaśną śmietaną, surową cebulą i boczkiem.

czwartek, 3 listopada 2022 16:47
Zwiebelkuchen to bardzo popularne ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem. Największą popularnością cieszy się na jesieni podczas Oktoberfest. Najczęściej kupowany jest w supermarketach lub w piekarni (Beckerai), ale można go przyrządzić również w domu.

czwartek, 3 listopada 2022 14:04
Zwiebelsuppe to wyjątkowo aromatyczna i rozgrzewająca zupa cebulowa, gotowana na bulionie mięsnym lub warzywnym, z dodatkiem smażonej cebuli. Podawana jest z tartym serem i grzankami.