Czosnek to hit wśród leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.
Działanie czosnku
- Czosnek zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych.
- Działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze.
- Działa także na paciorkowce Streptococcus, poza tym gronkowce Staphylococcus, miko bakterie wywołujące gruźlicę i bakterie okrężnicy.
- Olejek eteryczny występujący w czosnku działa skutecznie w niskich stężeniach na bakterie beztlenowe uczestniczące w zakażeniach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych.
- Zwalcza infekcje dróg moczowych. Aktywność przeciwgrzybiczą przypisuje się zdolności hamowania syntezy lipidów w grzybni.
- Ekstrakt z czosnku zalecany jest jako dodatek do past do zębów lub płynów do płukania jamy ustnej.
- Czosnek działa profilaktycznie i leczniczo także przy zatruciach ołowiem.
- Stosowany zewnętrznie do lewatywy w leczeniu owsicy i irygacji przy rzęsistkowym zapaleniu pochwy.
- Świeży sok hamuje także rozwój wirusów grypy. Działa napotnie, obniża gorączkę i ciśnienie krwi. Redukuje zapalenia. Jest przeciwutleniaczem chroniącym wątrobę.
- Obniża poziom prostaglandyny PG2 zmniejszając ból w czasie miesiączki.
- Opisywany także jako środek przeciwmiażdżycowy, obniżający poziom cholesterolu we krwi.
- Czosnkowi przypisuje się także działanie antysklerotyczne.
Czosnek w kuchni
Ma charakterystyczny smak i zapach co nie wszystkim przypada do gustu. Np w Niemczech z tego powodu jest bardzo mało popularny. Jednak czosnek dodawany do potraw gotowanych i smażonych traci ten przykry zapach i wówczas specyficzny smak wzbogaca potrawę.
Poza tym nieprzyjemny zapach czosnku z ust usuwa chlorofil, który w dużych ilościach występuje w zielonych liściach pietruszki, pokrzywy, szczawiku i ruty (zaleca się żucie tych liści po spożyciu czosnku).
Zapach osłabia się także po zjedzeniu jabłek, ziaren palonej kawy, nibyjagód jałowca, nasion kolendry i kardamonu, pomaga też picie mleka.
Jak spożywać i użytkować czosnek?
Jedni zalecają spożywanie czosnku jedynie w postaci gotowych preparatów, inni zalecają stałą obecność czosnku w codziennym jadłospisie w dowolnej postaci. Przy czym dawka dzienna czosnku o działaniu leczniczym powinna wynosić 3–5 g.
Zaleca się np. wypijanie rano i wieczorem po pół szklanki mleka z 1–2 ząbkami czosnku.
Na dolegliwości zewnętrzne stosować można kompresy z miazgi ze świeżych ząbków.
Dostępne są również tabletki i krople zawierające substancje czynne z czosnku.
Przy zwalczaniu pasożytów, leczeniu infekcji dróg oddechowych i innych chorób wewnętrznych zaleca się stosowanie octu czosnkowego (kilka łyżeczek dziennie). Tworzy się go poprzez dodanie 4 zmiksowanych główek czosnku do połowy litra octu jabłkowego, następnie odcedzenie mikstury po odstaniu przez 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.
W Rosji przy przeziębieniach wkrapla się do nosa 2–3 krople 3 razy dziennie świeżego soku, a brodawki i nagniotki leczy się miksturą uzyskiwaną ze zmieszania w równych częściach zmiażdżonych ząbków ze smalcem.
"Magiczne" właściwości czosnku
Czosnek miał mieć moc ochrony przed złymi mocami, zwłaszcza ludzi wędrujących w noce przesilenia.
W Europie średniowiecznej wierzono, że czosnek chroni przed czarną magią i wampirami.
Wieszany był nad drzwiami by strzec domostwo przed czarownicami. Według tradycji arabskiej, niezwykłe właściwości czosnku wynikać miały stąd, że jego cebulkę wyniósł na swoim kopycie szatan wygnany z raju.
W Czechach czosnek dodawany był bydłu do paszy, by uchronić je od złego, a na Nowy Rok wkładano go psom pod obrożę, aby przez cały kolejny rok dobrze czuwały.
W polskich wsiach czosnek był powszechnie uważany za ziele odpędzające złe duchy i chroniące przed działaniami czarownic.
Zobacz post na naszym fanpage: >>>>
- Czosnek zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych.
- Działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze.
- Działa także na paciorkowce Streptococcus, poza tym gronkowce Staphylococcus, miko bakterie wywołujące gruźlicę i bakterie okrężnicy.
- Olejek eteryczny występujący w czosnku działa skutecznie w niskich stężeniach na bakterie beztlenowe uczestniczące w zakażeniach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych.
- Zwalcza infekcje dróg moczowych. Aktywność przeciwgrzybiczą przypisuje się zdolności hamowania syntezy lipidów w grzybni.
- Ekstrakt z czosnku zalecany jest jako dodatek do past do zębów lub płynów do płukania jamy ustnej.
- Czosnek działa profilaktycznie i leczniczo także przy zatruciach ołowiem.
- Stosowany zewnętrznie do lewatywy w leczeniu owsicy i irygacji przy rzęsistkowym zapaleniu pochwy.
- Świeży sok hamuje także rozwój wirusów grypy. Działa napotnie, obniża gorączkę i ciśnienie krwi. Redukuje zapalenia. Jest przeciwutleniaczem chroniącym wątrobę.
- Obniża poziom prostaglandyny PG2 zmniejszając ból w czasie miesiączki.
- Opisywany także jako środek przeciwmiażdżycowy, obniżający poziom cholesterolu we krwi.
- Czosnkowi przypisuje się także działanie antysklerotyczne.
Czosnek w kuchni
Ma charakterystyczny smak i zapach co nie wszystkim przypada do gustu. Np w Niemczech z tego powodu jest bardzo mało popularny. Jednak czosnek dodawany do potraw gotowanych i smażonych traci ten przykry zapach i wówczas specyficzny smak wzbogaca potrawę.
Poza tym nieprzyjemny zapach czosnku z ust usuwa chlorofil, który w dużych ilościach występuje w zielonych liściach pietruszki, pokrzywy, szczawiku i ruty (zaleca się żucie tych liści po spożyciu czosnku).
Zapach osłabia się także po zjedzeniu jabłek, ziaren palonej kawy, nibyjagód jałowca, nasion kolendry i kardamonu, pomaga też picie mleka.
Jak spożywać i użytkować czosnek?
Jedni zalecają spożywanie czosnku jedynie w postaci gotowych preparatów, inni zalecają stałą obecność czosnku w codziennym jadłospisie w dowolnej postaci. Przy czym dawka dzienna czosnku o działaniu leczniczym powinna wynosić 3–5 g.
Zaleca się np. wypijanie rano i wieczorem po pół szklanki mleka z 1–2 ząbkami czosnku.
Na dolegliwości zewnętrzne stosować można kompresy z miazgi ze świeżych ząbków.
Dostępne są również tabletki i krople zawierające substancje czynne z czosnku.
Przy zwalczaniu pasożytów, leczeniu infekcji dróg oddechowych i innych chorób wewnętrznych zaleca się stosowanie octu czosnkowego (kilka łyżeczek dziennie). Tworzy się go poprzez dodanie 4 zmiksowanych główek czosnku do połowy litra octu jabłkowego, następnie odcedzenie mikstury po odstaniu przez 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.
W Rosji przy przeziębieniach wkrapla się do nosa 2–3 krople 3 razy dziennie świeżego soku, a brodawki i nagniotki leczy się miksturą uzyskiwaną ze zmieszania w równych częściach zmiażdżonych ząbków ze smalcem.
"Magiczne" właściwości czosnku
Czosnek miał mieć moc ochrony przed złymi mocami, zwłaszcza ludzi wędrujących w noce przesilenia.
W Europie średniowiecznej wierzono, że czosnek chroni przed czarną magią i wampirami.
Wieszany był nad drzwiami by strzec domostwo przed czarownicami. Według tradycji arabskiej, niezwykłe właściwości czosnku wynikać miały stąd, że jego cebulkę wyniósł na swoim kopycie szatan wygnany z raju.
W Czechach czosnek dodawany był bydłu do paszy, by uchronić je od złego, a na Nowy Rok wkładano go psom pod obrożę, aby przez cały kolejny rok dobrze czuwały.
W polskich wsiach czosnek był powszechnie uważany za ziele odpędzające złe duchy i chroniące przed działaniami czarownic.
Zobacz post na naszym fanpage: >>>>