niedziela, 2 lipca 2023 20:20
Tzatziki to grecki dip, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany oddzielnie jako sos. Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem lub ziemniakami.
wtorek, 27 czerwca 2023 19:42
"Arbuz u Turka" - pada rano hasło i już wiemy, gdzie spotykamy się przed pauzą. "Dżin dybry" - tak wita nas właściciel tureckiego sklepu. Kroi wielkiego, marokańskiego arbuza na cztery ćwiartki. Arbuz jest słodziutki i soczysty. Kosztuje 1.29 € za kg i wart jest każdego centa.
czwartek, 4 maja 2023 12:07
Dziewczyny namówiły mnie na spróbowanie gotowego, zielonego sosu z 7 ziół. Ma podkreślać smak spożywanych potraw jako dodatek do gotowanych jajek, jajka sadzonego, szparagów, itp. i ponoć jest hitem w kuchni niemieckiej.
wtorek, 25 kwietnia 2023 20:50
Zapach świeżego pieczywa rozchodzący się po domu w kilka minut? Tak, wystarczy sięgnąć do lodówki, włączyć piekarnik i już. Raz w tygodniu, raz w miesiącu lub jak kto tam lubi.
Bułki do opiekacza - bardzo popularne są w Niemczech.
sobota, 22 kwietnia 2023 20:10
Podopieczna nie wyobraża sobie kwietnia bez spróbowania świeżych szparagów z sosem holenderskim. Podobnie jak i ja, nie należy do smakoszy tego dania, ale rodzinna tradycja zobowiązuje.
wtorek, 25 października 2022 17:32
Kartoffelsalat to tradycyjna sałatka z ziemniaków i jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. W zależności od regionu nieco inaczej się ją podaje. Jej bazą są przede wszystkim ziemniaki ugotowane w mundurkach.
niedziela, 20 listopada 2022 15:49
Rosenkohlsuppe to niezwykle rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Jeśli nie jesteś fanem brukselki, to ta zupa będzie jedną z Twoich ulubionych.
czwartek, 17 listopada 2022 16:15
Brukselka dostępna jest w sklepach w formie świeżego warzywa lub w formie mrożonej. Można ją gotować, piec, smażyć i marynować. Brukselka traci swoje cenne właściwości w trakcie obróbki termicznej, dlatego najlepiej jeść ją na surowo albo gotować.
środa, 16 listopada 2022 21:39
Brukselka to miniaturowa odmiana kapusty. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę otrzymała na cześć stolicy tego kraju – Brukseli. Jest potężnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych.
poniedziałek, 14 listopada 2022 15:24
Spitzkohl (kapusta szpiczasta) to rodzaj kapusty, spokrewniony z kapustą białą. Jest najwcześniejszą odmianą ze wszystkich kapustnych. Ma podłużne główki, zwężające się ku dołowi w szpic, a pokrój liści jest luźniejszy w porównaniu z białą kapustą.
czwartek, 10 listopada 2022 15:38
Apfelrotkohl to czerwona kapusta duszona z jabłkiem. Znakomicie smakuje podany z białym mięsem, np. z piersiami z kaczki lub gęsi. Jest delikatnie słodki i odrobinę kwaśny. Apfelrotkohl można przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
poniedziałek, 7 listopada 2022 13:09
Odmian kapusty jest naprawdę wiele. Różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Wszystkie odmiany kapusty są natomiast niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i pierwiastki śladowe ważne dla zdrowia.
poniedziałek, 7 listopada 2022 12:06
Kapusta jest królową warzyw i towarzyszy ludziom od starożytności, gdzie była uznawana za lekarstwo na wiele chorób. Warto ją włączyć do codziennej diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników i właściwości leczniczych.
piątek, 4 listopada 2022 11:06
Flammkuchen to cienki placek z ciasta chlebowego przypominającego podpłomyk lub macę, taka niby pizza. Piecze się go krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Tradycyjny Flammkuchen podawany jest z kwaśną śmietaną, surową cebulą i boczkiem.
czwartek, 3 listopada 2022 16:47
Zwiebelkuchen to bardzo popularne ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem. Największą popularnością cieszy się na jesieni podczas Oktoberfest. Najczęściej kupowany jest w supermarketach lub w piekarni (Beckerai), ale można go przyrządzić również w domu.